Vad är Medicinsk fotvård ?

Den medicinska fotvården skiljer sig på många sätt från pedikyr och vanlig fotvård. Här förebygger, behandlar och lindrar man sjukdomar och andra ohälsotillstånd i foten och i underbenet. Det krävs att hygien och verktyg håller mycket hög klass. Medicinsk fotvård kräver även att vi arbetar efter ett egenkontrollprogram, där rutiner för städning, avfallshantering, rengöring av instrument och utrustning finns.

Medicinsk fotvård innebär bl. a. att jag har kunskap om hur sjukdomar som diabetes, psoriasis och reumatism kan påverka fötterna. Jag behandlar:

  • nageltrång
  • slipa ner kartnaglar
  • åtgärda förhårdnader
  • liktorn
  • hudproblem t.ex. torra hälar, nagelsvamp och fotsvamp

Samtidigt tar jag reda på orsaken till eventuella fotproblem och arbetar förebyggande med det och delar med mig av mina kunskaper, att fötterna dessutom blir mer estetiskt tilltalande efter en fotbehandling hos mig är en extra bonus. Behandlingen avslutas med en skön fotmassage.

Foten

Visste du att foten består av 26 ben, 33 leder, 107 ligament och 19 muskler. En normal aktiv människa går omkring 10 000 steg per dygn, vilket under en livstid motsvarar fyra varv runt jorden. Sköter vi om våra fötter, så belönar de oss med ett rörligare liv, fötterna är vår grund att stå på och deras välmående har stor betydelse för hela kroppen.

Förebyggande fotvård

Det finns ingen annan kroppsdel som är mer bortglömd än fötterna. Den som aldrig har haft problem med fötterna tycker säkert att fotvård är ganska onödigt. Men frågar du den som har haft problem med sina fötter så får du ett helt annat svar. På grund av att vi missköter våra fötter med trånga och felformade skor, står för länge på hårda golv, leder till att många får problem med sina fötter.

Det är inte bara äldre människor som har problem med sina fötter. Även unga kan få problem med sina fötter. Det kan till exempel vara nageltrång, nedsjunkna fotvalv, förhårdnader och liktorn. Ofta beror detta på felformade skor, men det kan i viss mån även vara ärftligt.

Det finns otroligt mycket man kan göra för att förebygga problem med sina fötter, regel nummer ett är att inte köpa för små skor. Speciellt kvinnor har en benägenhet att köpa för små skor, tror att de ska gå in skorna, men skorna skall kännas bekväma när du köper dem och ge utrymme för tårna.

Vad du själv kan göra för att förebygga problem med fötterna

  • Har du nedtrampat främre fotvalv så låt en fotterapeut prova ut ett skoinlägg med pelott.
  • Fila inte mer än en gång i veckan men smörj gärna fötterna varje dag med en fet salva, dock inte mellan tårna för då finns det risk att få fotsvamp.
  • Klipp naglarna rakt av men du kan runda av kanterna lite grand med en nagelfil.
  • Använd skohorn så att du inte trampar ner och förstör bakre delen av skon.
  • Torka noggrant mellan 4:e och 5:e tån där ofta fotsvamp får fäste. Lägg gärna en liten bommullstuss mellan tårna en stund efter duschningen så att det verkligen får torka ut.
  • Byt strumpor varje dag och tvätta dem i 60 C, så att eventuell fotsvamp dör.
  • Köp bra skor som är rymliga över tårna och ger stöd till foten.
  • Sist men inte minst – gör lite fotgymnastik varje dag! Det förebygger många besvär och lindrar de du redan har fått.

Vad beror fotsvamp på ?

Det medicinska namnet på sjukdomen är Tinea Pedis, från latinets namn på hudsvamp och fot. Fotsvamp är en infektion av trådsvamp – dermatofyter – som tillhör släkten ”Trichophyton rubrum” som lever i det yttersta hudlagret där cellerna är döda, de så kallade hornlagret.

Förebygg och behandla fotsvamp

Symtom

Det finns olika arter av svampar som ger olika symptom när man smittas. De vanliga symptomen vid ett milt angrepp är oangenäm lukt, rodnad och fjällning, klåda och sveda mellan tårna, vanligast mellan lilltån och närmaste tå, svampen kan sprida sig till naglarna och ibland även till andra områden på kroppen, som ljumskar och händer. Ovanligare är mockasinsvampen, som ger stark rodnad på fotsulorna och en markering av fotens fåror, som framstår som kritstreck. Rodnaden övergår efter en tid i kraftig fjällning och eksem.

Smittvägar

Vanligaste är att man smittar sig själv genom att svamp som normalt finns på huden övergår i fotsvamp när förhållandena blir gynnsamma, svampen får lättast fäste i uppblött och skadad hud. Fotsvamp kan smitta genom våta golv, handdukar, skor och strumpor. För att undvika fotsvamp bör du tvätta och torka fötterna ordentligt, särskilt noga mellan tårna. Gå inte barfota på våta golv exempelvis i simhallar, omklädningsrum eller liknande.

Förbyggande

För att förhindra angrepp av fotsvamp gäller reglerna Torrt och Rent.

Torrt innebär att fötter och skor inte ska vara fuktiga under en längre tid. Torka fötter noggrant, särskilt mellan tårna, när de varit blöta. Skor ska hinna torka över natten.
Ibland rekommenderas att lägga skor i frysen, vilket är en form av frystorkning

Rent innebär att fötter och kläder absolut inte ska lukta. Rengör naglar och tårna`s mellanrum, byt strumpor varje dag, tvätta strumporna i 60 grader. Gymnastikskor som inte torkats ordentligt och därigenom börjat lukta bör kastas eller tvättas.

Vad är Nagelsvamp ?

Nagelsvamp (Onykomykos ) är en svampinfektion som drabbar naglarna på fingrar och tår. Infektionen kan påverka alla delar av nageln, inklusive nagelmatrisen, nagelbädden och nagelplattan. En nagelsvampsinfektion kan börja med en missfärgad (vit eller gul) fläck under nagelns topp. När svampen sprider sig djupare in i nageln, kan den orsaka missfärgning och förtjockning och få nageln att flagna av i kanterna. Vistelse i gemensamma utrymmen som t.ex. i offentliga duschar och omklädningsrum kan medföra en smittorisk. Svampen trivs i täta och varma skor.

Nagelsvamp angriper vanligtvis genom småsår på tår och fingrar. Dem överlever på grund av fukten och värmen kombinerat med dålig cirkulation och svagt immunsystem. Vid svampangrepp ska det tas en svampodling för att man ska få reda på vad infektionen orsakas av och rätt läkemedel kunna sättas in. Det finns läkemedel för båda invärtes och utvärtes bruk. Dessutom är det viktigt att vara noga med fothygienen och använda rena strumpor och skor.

Hälsprickor

Hälsprickor är ett mycket vanligt problem och drabbar både kvinnor och män i alla åldrar. Hälsprickor uppstår om torr hud inte får tillräckligt mycket fett, om de inte behandlas och om benen har nedsatt cirkulation och känsel kan det bildas djupa sår i hudsprickorna. En speciell grupp som skall vara extra observant gällande hälsprickor är diabetiker, vilket beror på att hälsprickan kan vara svårläkt och i värsta fall utvecklas till ett mer allvarligt fotsår.

Förhårdnader och liktorn

Förhårdnader och liktorn hör ofta ihop. När huden upprepade gånger utsätts för tryck eller slitning, bildar huden et tjock lager för att skydda vävnaden. Om förhårdnaden sedan belastas eller nöts under lång tid, kan det bildas en liktorn. Då pressas förhårdnaden in i huden som en tagg och det kan göra mycket ont. Förhårdnader och liktornar kan till exempel sitta på eller mellan tårna, eller under foten. På riskfötter bildas de sedan lätt sår. Det är viktigt att en fotvårdare utreder vad förhårdnader och liktorn beror på.

Vårtor

Vårtor orsakas av en virusinfektion ( Humant papillomavirus )

Vårtor börjar som mycket små, hudfärgade, fasta knutor med skrovlig yta. De kan vara runda eller oregelbundna som ett litet blomkålshuvud och dess färg kan variera från vitaktiga till bruna eller grå. De blir från ett par millimeter till centimeterstora.

De svarta prickar som ibland syns i vårtan är blod i tunna blodkärl som har levrat sig beroende på vårtans snabba tillväxt. Fotvårtor är oftast större än vårtor på andra ställen. Eftersom de trycks in i huden när man går och står blir de plattare. Fotvårtor kan ibland förväxlas med vanliga förhårdnader.

Man smittas vid beröring av vårtan eller indirekt av avstötta hudceller från vårtan som trivs bäst i varma och fuktiga miljöer. Simhallar och gymnastiksalar är därför vanliga smittkällor. Det är vanligt att vårtor smittar inom familjen.

Hallux valgus

Hallux valgus kännetecknas av att stortån blir sned och att det växer ut en knöl på insidan av stortån. Hallux valgus är ett relativt vanligt problem och förekommer framförallt hos kvinnor, orsaken kan vara ärftlighet, men skovalet är av stor betydelse. Hallux valgus kan medföra att tårna intill stortån får ont om plats i skorna. Det leder ibland till att närmast intilliggande tår (en eller flera) kröks. Det kallas hammartå eftersom smålederna i tån är böjda så att tån liknar en hammare.
Vid hallux valgus rekommenderas individuella fotbäddar med pelott som stödjer främre fotvalv, och extra breda skor
Hallux rigidus

Artros i stortåns grundled benämns hallux rigidus, vilket leder till rörelseinskränkning på grund av kraftiga pålagringar rund ledytans kanter. Orsaken till att man får artros i stortån är oftast okänd, men risken ökar efter skador och belastning.
Symtomen kommer smygande och stortån blir stel, svullen och gör ont när man går, märks mest vid avveckling av steg. Ofta kan det hjälpa med en tjock och lite stel sula på skon. Sådana skor gör att leden inte rör sig så mycket när man går och då gör det mindre ont. Man kan hitta skor med kraftiga sulor i en vanlig skoaffär.

Om man har stora besvär kan man behöva opereras. Då stelopereras leden, vilket innebär att smärtan försvinner. Eftersom artrosen redan gjort leden ganska orörlig brukar man inte uppleva stora besvär av att leden blir orörlig efter operationen.

Hammartå

Om man har hammartå är de små lederna i tån böjda så att tån liknar en hammare, vilket leder till att skon skaver mot tåns ovansida. Hammartå beror oftast på att man har haft för trånga skor. Det är vanligt att man samtidigt har sned stortå, så kallad hallux valgus. Ibland får man hammartå för att en tå är mycket längre än de andra och därför lätt kommer i kläm i skon och blir krökt, ovanpå tån finns det oftast ömmande förhårdnad , en så kallad liktorn.

Om besvären inte är för stora kan det hjälpa med ett särskilt inlägg och sko med högre tådel.

Mortons Syndrom

Ibland kan nerver i framfoten komma i kläm, t.ex. på grund av att man använder för trånga skor. Oftast är det känselnerven mellan tredje och fjärde tån som drabbas och bildar en ömmande nervknuta. Smärtan upplevs som stickande, huggande eller brännande.

Speciella skoinlägg, som kallas främre pelott, kan hjälpa till att avlasta främre fotvalvet så att nerverna inte längre ligger i kläm. Pelotter gör så att valvformen på mellanfotsbenen bibehållas.

Hälsporre

På undersidan av foten, i hålfoten, sitter en bred och tjock sena som utgör ett viktigt stöd. Om senan överbelastas kan man få ont i senfästet under hälen. I ett försök att reparera upprepade skador i senfäste börjar kroppen lagra in kalk där senan fäster sig till hälbenet.

Efter hand utvecklas det et litet kalkhorn på hälen, en så kallad hälsporre. Förkalkningen värken känns eller ses, men på röntgen ser den ut som en sporre, därav namnet hälsporre. Röntgen brukar dock inte behövas för att läkaren ska kunna ställa en diagnos eftersom det är senfästet och inte själva hälsporren som gör ont.

Besvären beror många gånger på att man sprungit eller gått för mycket med dåliga skor.

Plantar fasciit

Plantar fasciit betyder inflammation i plantarfascian, ligamentet som stabiliserar och håller uppe hålfoten. Detta ligament löper från hälbenet, fram under foten och fäster på basen av tåbenen
Plantar fasciit smärtan kommer plötsligt eller smygande, första tecknet är att det gör ont när man tar de första stegen på morgonen eller efter vila.

Skadan brukar läka ut av sig själv, men det tar tid. Lätt träning och töjning av tårnas böjarmuskler minskar värk och påskyndar läkning. Även töjning av vadmuskulatur är viktigt då den fäster i benhinnan på hälens baksida och kan överföra spänningar till det onda på foten.